Clos Cibonne Cru Classé
Dit domein is één van de achttien domeinen in de Provence die sinds 1955 als Cru Classé worden aangemerkt. Niet in de laatste plaats vanwege de zeldzame Tibouren die hier volop staat aangeplant. De Tibouren-druif is een rode druivensoort die vrijwel uitsluitend in de Provence wordt verbouwd speciaal voor de typische rosé’s uit de regio. Een uitzondering vormt Clos Cibonne van de familie Roux. Zij maken als enige ook een rode wijn van bijna honderd procent Tibouren. Andre Roux was in de jaren dertig van de vorige eeuw degene die de Tibouren uit de vergetelheid haalde. Heden ten dage is Clos Cibonne nog altijd de bakermat van de Tibouren, alle andere stokken van deze druif stammen af van de oorspronkelijke planten in deze wijngaard. De donkere conische vruchten zijn nogal kwetsbaar en gevoelig voor schimmel en andere infecties. De oogst vindt daarom in de regel ‘s nachts plaats wanneer het koeler is. De druiven worden zo snel mogelijk naar de wijnkelder gebracht waar ze langzaam onder hun eigen gewicht hun sap afgeven, de zogenaamde bloedingsmethode. Het korte schilcontact zorgt voor een vrij lichte heldere kleur van de rosé. Het aangename karakter van de Tibouren geeft de wijn elegante mineraliteit met de nodige kruidigheid.
De geschiedenis van deze druif gaat heel ver terug. Vanuit de tuinen van de Chaldeen in het stroomgebied van de Eufraat en de Tigris werd ze door Fenicische handelaren in Griekenland gebracht. De Romeinse senatoren verbouwden haar aan de boorden van de Tiber, vandaar de naam, in de Castelli Romani. Het waren deze zelfde Romeinen die aan het begin van onze jaartelling de wijnbouw in Frankrijk, met name de Provence, introduceerden. Met recht een klassieke cepage dus!