LaVie LeVin
Chemieweg 51
1422 DX Uithoorn
0297 - 524010
info@lavielevin.nl

Proefschrift wijn van het jaar 2020

We zijn zo trots als een aap dat onze baby-châteauneuf, de Côtes du Rhône 2017 van Domaine la Célestière, door Proefschrift is verkozen tot wijn van het jaar 2020 in zijn klasse. Zodra de corona-restricties het toelaten hopen wij dat nog op gepaste wijze te kunnen vieren met onze relaties. Voor nu, drinken er maar thuis een glaasje op.

Ouderen

En dan bedoelen we niet 50-plussers, maar de ontwikkeling die wijn doormaakt met de jaren. Hoewel veel wijnen tegenwoordig gemaakt worden om jong te drinken, zijn er gelukkig ook nog altijd wijnproducenten die de wijn zijn natuurlijke levenscyclus gunnen. En die lijkt eigenlijk verdacht veel op die van de mens; op jonge leeftijd onstuimig en soms onhandelbaar als een puber. Met het bereiken van volwassenheid oogt de wijn op zijn mooist met intense kleuren en wordt de smaak steeds harmonieuzer. Net als mensen hebben sommige wijnen ook een mid-life crisis, maar als ze daar doorheen zijn worden ze alleen nog maar boeiender. Naar het einde van de levenscyclus verandert de kleur van de wijn zoals bij mensen de kleur van hun haar. Rode wijn wordt bleker, witte wijn wordt geler en rosé wijn wordt oranje. Sommige wijnen worden dan zuur, maar anderen behouden tot op hoge leeftijd hun charme, zolang je ze maar met respect behandelt. Vergeet tenslotte niet dat wijn uiteindelijk gemaakt is om gedronken te worden, dus bedenk op tijd een mooie gelegenheid om zo’n prachtige, fragiele oude wijn te ontkurken en ervan te genieten!

1 november oesters en wijn bij Hertog Jan op het Water

In verband met de covid-maatregelen is de oesterproeverij een oesterafhaal geworden. Meer informatie en reserveren op www. hertogjanophetwater.nl

Aix

Aix-en-Provence is zonder twijfel de hoofdstad van de Provence wat betreft het “joie de vivre” wat de meesten Provencalen zo kenmerkt. De Cours Mirabeau met zijn luxe winkels en bruisende brasserieën. De oude binnenstad met zijn talloze pleintjes en fonteintjes en overal terrassen en restaurants. Overdag is er de markt en vanaf het eind van de middag stromen de terrassen vol. Van oudsher zijn de mensen in de zuidelijke steden een mengelmoes van lokaal en afkomstig van de voormalige Franse koloniën in Afrika en Azië. Aix is ook een studentenstad met veel jonge mensen. Vandaar dat de laVieleVin broertjes van mening zijn dat hier de mooiste meisjes ter wereld rondlopen. Nu zijn we allebei inmiddels op een leeftijd dat we dit moeten behandelen als kunstschatten; oftewel je mag ernaar kijken en genieten van de schoonheid, maar je mag er niet aankomen! Zo zitten we dan tijdens onze wijnreizen graag een avondje op een terras in Aix onder het genot van een goed glas rosé wijn al het moois wat de natuur te bieden heeft te bekijken.

Over rosé wijn gesproken, volgens de lokale bevolking wordt rondom Aix de beste aperitief-rosé van de Provence gemaakt. Een slimme marketeer heeft wellicht daarom een jaar of 12 geleden bedacht de wijn van een groot en op zich weinig onderscheidend domein onder de naam Aix te gaan verkopen. Geen slechte wijn en constante smaak jaar in jaar uit net als bij de huismerken van de supermarkten. Echter ook in de Provence is geen jaar hetzelfde vanwege het zelfs hier wisselende klimaat. Voor bevlogen wijnboeren is het een sport om ieder jaar weer wat moois te presenteren. Zoals bij de Steff van Henri Bonnaud en de Reine Marie van Domaine la Goujonne, ieder jaar ietsje anders, maar altijd gruwelijk lekker. En met het EOL-label heb je de garantie dat het niet alleen biologisch verantwoord verbouwd is, maar ook dat er geen geur- en smaakstoffen worden toegevoegd.

Nieuw! Domaine le Novi.

Sinds enige tijd hebben wij ons assortiment uitgebreid met de wijnen van Roman Doll. Op zijn Domaine le Novi in de Luberon maakt hij in geheel eigen stijl wijnen waar niet alleen wij erg enthousiast over zijn. Proefschrift beoordeelde onlangs de Terre de Safres blanc en gaf hem een 9-. Daarmee is het een serieuze kandidaat voor de wijn van het jaar verkiezing later dit jaar.

Proeverij Sommelierwijnen i.s.m. Bourgondisch Lifestyle uitgesteld vanwege Corona.

De op 18 mei geplande proeverij in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle in Entrepot te Amsterdam kan in verband met de Corona maatregelen helaas niet doorgaan. We laten zo spoedig mogelijk weten wat de nieuwe datum wordt.

Rosé in herfst en winter

Steeds meer sommeliers ontdekken de kwaliteiten van de topcuvée’s van de rosé-makers in de Provence. Je komt ze dan ook steeds vaker tegen op de kaart van gerenommeerde restaurants. Of in het wijnarrangement en niet alleen in voorjaar en zomer. Wijnen zoals de bijzondere rosé’s van Clos Cibonne doen het het hele jaar door uitstekend in combinatie met vele gerechten. Ook de top van het rosé gamma uit Palette, Bandol en Cassis is absoluut niet seizoengebonden. Probeer het maar eens!

Daar heb je ze weer….

We kunnen het niet laten. Na een zomer waarna veel mensen hun buik vol hadden van rosé wijn, kunnen we het toch niet laten om er weer één in de schijnwerpers te zetten. De wijnen van 2018 smaken dermate goed dat we eraan kunnen beginnen. Niet alleen rosé wijnen overigens, ook een aantal witte en rode wijnen van 2018 zijn nu al fantastisch op dronk.

Domaine de l’Olivette Bandol 2014 krijgt maximale score in Perswijn

Bij de proeverij van wijnen op basis van Mourvèdre in Perswijn nr 7 van dit jaar, scoorde de Bandol 2014 van Domaine de l’Olivette de maximale 5 sterren.

Wij citeren; “Bij dit domein draait alles om de klassieke druif, de mourvèdre, die de wijnen karakter, zuren en elegantie geeft. Voor deze wijn is hij gemengd met wat grenache en carignan, die hem soepel en afgerond maken. Maar blijft vooral intens,peperig en zwoel, met vanille en confituur, sap en elegantie, mooie finesse en lengte.”

Daar hoeven wij uiteraard niets meer aan toe te voegen.

Carignan

Jarenlang dacht ik dat er een, weliswaar klein, genetisch verschil is tussen Carignan en Vieux Carignan. Nee, het gaat hier om een ras dat al in de derde eeuw van onze jaartelling rond de Spaanse stad Carinena in gebruik was voor de wijnbouw. Bij de introductie in Frankrijk in de 12e eeuw was hij dus al behoorlijk vieux. Na de alles vernietigende phyloxera epidimie rond de voorlaatste eeuwwisseling werd hij en masse aangeplant in het zuiden van Frankrijk. Niet alleen vanwege zijn goede kwaliteiten, maar vooral vanwege zijn geweldige productie onder slechte omstandigheden. Moordende hitte, arme grond, de Carignan blijft de viticulteur verblijden met veel grote trossen vol met donker sap. Vandaar ook de populariteit in Noord Afrika en zelfs Mexico. In de vlaktes van de Languedoc ging het echter fout, de rijke grond in combinatie met irrigatie zorgde voor zo’n groot volume van zo’n matige kwaliteit dat het bij wet verboden werd dat de wijn meer dan 30% Carignan mocht bevatten. Het resultaat was er ook naar, de stokken werden op grote schaal gerooid en vervangen door inmiddels meer populaire rassen als Merlot en Cabernet Sauvignon. Op de schrale grond in de heuvels waren gelukkig nog sommige diehards bereid enkele percelen in stand te houden. Van deze oude stokken worden tegenwoordig echte liefhebber wijnen gemaakt. Karakteristieke eigenschappen als tannine, leer en soms een vleugje methol zorgen voor een stoere wijn. Als je van een robuuste wijn met veel karakter houdt zal de Carignan je zeker bevallen, is het tegendeel het geval: mijd hem!