LaVie LeVin
Chemieweg 51
1422 DX Uithoorn
0297 - 524010
info@lavielevin.nl

Rolle (Vermentino)

Rolle is de naam in de Provence voor de druif die in de regel Vermentino genoemd wordt. Althans dat is de mening van de meeste experts. De Corsicaanse Vermentinu, de Sardijnse Vermentino, de Pigato uit Liguria, de Favorita uit Piedmonte en de Vermentino uit Toscane en de Rolle uit de Provence zijn witte druiven die aromatische wijnen met een rijk geschakeerd smaakpalet kunnen opleveren. Eigenlijk is dat niet zo verbazingwekkend als je kijkt naar de rijkdom van de lokale keukens. Eindeloze varieteiten groenten en zoniet nog meer kruiden en dit in combinatie met de dagelijkse aanvoer van de vissers, slagers en jagers dat smeekt om een wijn  die zich daarmee meten kan. De Rolle uit de Provence is in ieder geval, mits goed opgevoed, een ware kameleon die goed harmonieert met, dan wel tegenspel biedt bij zeer uiteenlopende gerechten van salades, visschotels tot zelfs zo’n uitdaging als een uitgebreid kaasplateau. Het warme klimaat is waar de Rolle zich thuisvoelt. De droogte zorgt voor weinig kans op schimmel, iets waar deze druif gevoelig voor is, en een behoorlijk hoog suikergehalte in combinatie met aangename zuren. De Provencaalse voorschriften staan geen monocepages toe voor de apellation-wijnen vandaar dat je combinaties tegenkomt met druivenrassen zoals Ugni Blanc, Clairette en soms Semillon. De wijnmaker is degene die dat uiteindelijk beslist, evenals de keuze voor houtlagering. Die laatste keuze levert zeer complexe wijn op die erg lang mee kan en zich laat combineren met de klassiekers van de Haute Cuisine. Kortom de Rolle met zijn unieke eigenschappen is voor ons een van de redenen dat we ons hebben gespecialiseerd in de wijnen uit de Provence.