Ouderen
En dan bedoelen we niet 50-plussers, maar de ontwikkeling die wijn doormaakt met de jaren. Hoewel veel wijnen tegenwoordig gemaakt worden om jong te drinken, zijn er gelukkig ook nog altijd wijnproducenten die de wijn zijn natuurlijke levenscyclus gunnen. En die lijkt eigenlijk verdacht veel op die van de mens; op jonge leeftijd onstuimig en soms onhandelbaar als een puber. Met het bereiken van volwassenheid oogt de wijn op zijn mooist met intense kleuren en wordt de smaak steeds harmonieuzer. Net als mensen hebben sommige wijnen ook een mid-life crisis, maar als ze daar doorheen zijn worden ze alleen nog maar boeiender. Naar het einde van de levenscyclus verandert de kleur van de wijn zoals bij mensen de kleur van hun haar. Rode wijn wordt bleker, witte wijn wordt geler en rosé wijn wordt oranje. Sommige wijnen worden dan zuur, maar anderen behouden tot op hoge leeftijd hun charme, zolang je ze maar met respect behandelt. Vergeet tenslotte niet dat wijn uiteindelijk gemaakt is om gedronken te worden, dus bedenk op tijd een mooie gelegenheid om zo’n prachtige, fragiele oude wijn te ontkurken en ervan te genieten!