Alicante Bouschet
Deze druivensoort is ontstaan in het midden van de 18e eeuw door de Petit Bouschet te kruisen met Alicante.
Het kan verkeren; tot laat in de vorige eeuw stond deze druif vooral bekend als inferieur. Zijn populariteit onder de wijnbouwers dankte hij met name aan zijn hoge opbrengst (tot wel 200hl per hectare) en dat hij een zogenaamde ’teinturier’ is. Dat laatste betekent dat dankzij het rode vruchtvlees van deze druif de wijn uitermate geschikt is voor assemblage met blekere wijnen zodat ze in ieder geval meer kleur hebben, het oog wil ook wat tenslotte.
Dan komen de jonge wijnmakers en die experimenteren met heel andere snoeimethodes en gebruiken geen chemiecalien om de rendementen op te vijzelen, met als resultaat onverwachte karaktereigenschappen die een echte wijnliefhebber vrolijk stemmen. Mooie zuren in combinatie met een evenwichtige structuur. Ja dan valt het muntje als je je realiseert dat Alicante synoniem is aan Grenache.