LaVie LeVin
Chemieweg 51
1422 DX Uithoorn
0297 - 524010
info@lavielevin.nl

Domaine de l’Eperon Alexis Bolliet

Dat de Bugey tussen Beaujolais, Jura en Savoie ingeklemd ligt merk je met name in het deelgebied Cerdon. Alexis Bolliet is één van de handvol producenten die hier nog unieke mousserende wijnen maken van “Beaujolais”-druif Gamay en “Jura”-druif Poulsard volgens de Methode Ancestrale. Hij werkt volledig natuurlijk, dus zonder gebruik van chemische middelen.

Naar het schijnt was de “méthode ancestrale” er eerder dan de “methode traditionelle” van Dom Perignon. Hij wordt ook wel méthode rurale of artisanale genoemd. De wijn wordt al gebotteld als de most nog niet volledig vergist is, maar de vergisting is stilgelegd door de wijn terug te koelen. Hier is dus sprake van spontane vergisting, want er wordt geen suiker en of alcohol toegevoegd. De verdere vergisting op de fles wordt gestopt door de druk die ontstaat vanuit de koolzuur ontwikkeling. Het resultaat is een wijn met laag alcohol percentage en nog wat restzoet.

Famille Richel

Net buiten Chambery ligt het idyllische dorpje Aprémont. In dit gebied worden de beste wijnen uit de Savoie gemaakt. De wijngaarden zijn vrij hoog gelegen op uitlopers van de Alpenreuzen die het drielandenpunt van Frankrijk, Italië en Zwitserland markeren. De wijnen die men hier maakt zijn aangenaam licht en fris. Het koelere klimaat maakt dat er in dit gebied ook uitstekende mousserende wijnen gemaakt kunnen worden.
Christophe Richel heeft in de afgelopen 10 jaar langzaam maar zeker de leiding over het bedrijf overgenomen van zijn vader Bernard. Hij doet dit met een bijna duizelingwekkend enthousiasme en een geweldig vakmanschap. Inmiddels is zijn zoon Matthieu ook de onderneming komen versterken. Een heus familiebedrijf dus.

Domaine Jacouton

Jean Francois Jacouton heeft in 2010 zijn carrière in de wijnindustrie opgegeven om de wijngaarden van zijn familie nabij het dorpje Vion te gaan beheren. Geen makkelijk werk, want de druiven groeien op de steile hellingen van het Rhônedal ter hoogte van Tain l’Hermitage. Zoals het hoort in deze regio, werkt hij voor de rode wijnen met uitsluitend Syrah en voor de witte wijnen met hoofdzakelijk Marsanne (met daarbij nog wat Rousanne, Viognier en Chasselas). Hij exploiteerd inmiddels wijngaarden in bijna alle grote appellations van het Noordelijke Rhone gebied.

 

Le Plan des Moines

Le Plan des Moines is een project van drie vrienden die zich hun -volwassen- leven lang al met wijn bezig houden. Le Plan des Moines is gesitueerd tussen Rémoulins en Avignon. Hier worden op een terroir, vergelijkbaar met die van Châteauneuf-du-Pape, de Côtes du Rhône wijnen gemaakt. Daarnaast hebben zij op verschillende andere plaatsen in het Rhône gebied wijngaarden en maken daar ter plekke wijn van. Alle wijnen worden ook op de wijngaarden zelf gebotteld.

Le Mas des Flauzières

Dit domein wordt al meer dan 100 jaar beheerd door de familie Benoit. Het ligt in de luwte van de Dentelle de Montmirail in het oosten en de Mont Ventoux in het zuiden nabij het stadje Vaison la Romaine. Sinds 2002 wordt de wijn op het domein zelf gebotteld en onder eigen naam verkocht. De wijngaarden bestrijken maar liefst 5 appelations.

Domaine la Célestière

Dit domein is gelegen ten westen van het het dorp Châteauneuf-du-Pape. In 2009 is er een hypermoderne wijnmakerij gebouwd en de toenmalige eigenaren zijn de biologisch landbouwmethoden gaan toepassen. Vanaf oogstjaar 2012 zijn de wijnen van Domaine la Célestière biologisch gecertificeerd.

De oudste wijnstokken dateren uit 1918 en die worden, uiteraard, gekoesterd ondanks dat het rendement inmiddels is gedaald tot minder dan 15hl/ha.

De wijnen van dit domein hebben de afgelopen jaren talloze internationale prijzen gewonnen. En terecht menen wij. Of er nou I.G.P. Vaucluse of A.O.P. Côtes du Rhône of A.O.P. Châteauneuf-du-Pape op staat, ze bieden allemaal een fantastische prijs/kwaliteit verhouding.

Domaine Martin

Dit domaine ligt bij het dorpje Travaillan op het plateau van Plan de Dieu tussen Châteauneuf-du-Pape en Gigondas.

Jules Martin begon Domaine Martin in 1905 met 5 ha. Onder de bezielende leiding van zijn achterkleinkinderen David en Eric beslaat het thans zo’n 58 ha wijngaarden waarvan een deel in de Cru’s Rasteau en Cairanne en een deel in de Villages Plan de Dieu en St. Cecile des Vignes. Alle rode wijnen van het domaine rijpen tot aan de botteling op foudres (eikenhouten vaten van 5.000 liter en meer. Dit geeft de wijnen al op relatief jonge leeftijd een ongekende souplesse. Naast rood wordt er ook een heerlijk frise witte en een zeldzame Rasteau vin doux naturel rosé gemaakt.

Domaine la Rocalière

De wijngaarden van dit domein liggen verspreid over verschillende percelen aan de westoever van de Rhône in de omgeving van het plaatsje Tavel. Door de verschillende bodemsoorten (kalk, zand, klei en keien) heeft ieder perceel zijn eigen terroir.

La Rocalière is een echt familiebedrijf dat wordt geleid door twee zussen, Séverine en Mélanie. Jonge vrouwen met een geweldige passie voor het vak. Dankzij een moderne benadering van de traditionele methoden weten zij wijnen te maken die jaar in jaar uit worden bedolven onder de prijzen en eervolle vermeldingen.

De dames werken biodynamisch en zijn sinds 2020 Demeter gecertificeerd.

Domaine de Clos des Lumières

Dit familiebedrijf sinds 1946 is gesitueerd nabij Fournès net ten westen van Avignon. Net als in Châteauneuf-du-Pape ligt de grond hier in de Rhône delta vol met de typische ronde keien (galets) die overdag de warmte van de zon opnemen, om die vervolgens ’s nachts weer terug te stralen naar de planten. De huidige eigenaar, Gérald Serrano, streeft naar de ultieme synthese tussen traditie en moderne technieken. Hij koestert zijn oude planten en de terroir van het domein aan de ene kant, maar investeert aan de andere kant ook heel veel in moderne apparatuur in de wijnmakerij.

Cave des Vignerons de Montfrin

Net ten zuiden van de befaamde Pont du Gard liggen de wijngaarden van deze relatief kleine coöperatie. Het omvat wijngaarden uit de dorpen Montfrin, Comps, Meynes en Thésiers. De aangesloten wijnboeren werken raisonnée of gecertificeerd biologisch. Zij worden tijdens het seizoen bijgestaan door een oenoloog die alles nauwlettend volgt en zo nodig bijstuurt om zodoende een hoog kwaliteitsniveau te waarborgen. De wijnen van “Montfrin” hebben dan ook een uitmuntende prijs/kwaliteit verhouding.

Domaine des Anges

Dit domein, gelegen op een heuvel pal ten zuiden van de Mont Ventoux, is sinds eind vorige eeuw in Ierse handen. Nadat zij eerst de wijngaarden onder handen genomen hebben en de cave gemoderniseerd, worden er thans wijnen gemaakt die, volgens de internationale wijnpers, het beste uit deze streek vertegenwoordigen.
De warmbloedige rode wijnen komen van de zuid-oostelijke hellingen en de karakteristieke witte wijnen daarentegen van de koelere noord-oostelijke hellingen waardoor ze aangenaam fris zijn.

Château Dalmeran

Dit in het noordelijk deel van de Alpilles gelegen château profiteert, net als haar beroemde buurman Domaine de Trévallon, van een uniek micro-klimaat.
De percelen staan verspreid over het domein tussen garrigue en olijfboomgaarden waardoor de terroir zich optimaal kan manifesteren.
De rode wijnen worden gemaakt voor een lang leven en gaan daarom pas tenminste 4 jaar na de oogst in de verkoop.
Vanaf jaargang 2012 zijn de wijnen van Château Dalmeran biologisch gecertificeerd.

 

Domaine de La Vallongue

Dit domein ligt midden in de beschermde natuur van de Alpilles iets ten oosten van het dorp Les Baux. In 1970 zijn de eerste wijnstokken geplant en al sinds 1985 wordt hier biologisch gecertificeerd gewerkt. De bijzondere bodemkenmerken en de unieke vegetatie in dit gebied geven de wijnen van dit domein hun onderscheidend karakter.

Domaine des Terres Blanches

Dit domein behoort tot de pioniers van de biologische wijnbouw! Als sinds 1968 (!) wordt hier op natuurlijkvriendelijke wijze wijn gemaakt. Het domein werd gesticht door Noël Michelin, die in zijn leven op rubber- en koffieplantages ervaren had wat de gevolgen kunnen zijn van het gebruik van chemische middelen. Hij vond dat dat anders moest en al meer dan een halve eeuw zijn er dus geen insecten- of onkruidverdelgers en kunstmest meer gebruikt in deze wijngaarden, alwaar inmiddels 12 verschillende druivenvariëteiten groeien. De wijnen van Domaine des Terres Blanches behoren tot de beste van deze streek.

Domaine le Novi

Dit domein is gelegen aan de zuidkant van de Lubéron nabij het Étang de la Bonde en het dorpje La Tour d’Aigues. Het domein is al 5 generaties in bezit van dezelfde familie, maar pas sinds 2014 verkopen ze wijn onder hun eigen naam.
Romain Dol werkt gecertificeerd biologisch op een terroir die voor het grootste deel bestaat uit de zanderige klei (safre) die door de eeuwen heen over dit gebied is verspreid door de rivier Durance. Zijn wijnen kenmerken zich door de strakke -bijna Italiaans aandoende- stijl met veel fruit en aangename zuren.

Château Henri Bonnaud

De appellation Palette, de kleinste van de Provence, omvat totaal slechts om en nabij 45 ha. De ligging hiervan, tegen de zuidflank van de Montagne St. Victoire zorgt voor een uniek micro-klimaat.

Stéphane Spitzglous heeft in 1996 de wijngaarden van zijn grootvader, Henri Bonnaud, overgenomen. Na een lange periode van modernisering verkoopt hij sinds 2004 wijnen die aan de uiterst strenge eisen van de appellation Palette voldoen. Het feit dat hij ieder jaar weer belangrijke internationale prijzen in de wacht weet te slepen heeft niet tot gevolg gehad dat hij op zijn lauweren is gaan rusten. Integendeel, hij streeft ernaar dat Chateau Henri Bonnaud net zo’n begrip wordt in de wijnwereld als zijn buurman Chateau Simone.

Vanaf oogstjaar 2013 zijn de wijnen van Château Henri Bonnaud biologisch gecertificeerd.

Domaine la Goujonne

Domaine la Goujonne is een echt familiebedrijf van een van oorsprong Duitse familie die via Algerije in Zuid-Oost Frankrijk is terecht gekomen.
Wijn maken hebben ze altijd al gedaan en ze weten als geen ander hoe je in deze droge streek het beste uit de druif kan toveren.

Nabij de dorpjes Tourves en Cabasse verbouwt Domaine La Goujonne op circa 50 ha haar druiven op traditionele wijze en al sinds jaren met respect voor de natuur (Agriculture Raisonnée). Vanaf 2013 wordt er gecontroleerd biologisch gewerkt zodat ze met ingang van oogstjaar 2016 ook het bio-label mogen voeren.
Het resultaat is een wijn met een typische “gout du terroir”.

Domaine de la Ferme Blanche

Cassis was het eerste gebied in de Provence met een eigen appellation contrôlée. Dit domein is één van de slechts 12 wijngaarden binnen de appellation. Door de ligging vrijwel direct aan zee profiteren zij van de koele zeewind tijdens de warme mediterrane zomers.

Waar het iets verderop gelegen Bandol befaamd is om zijn krachtige rode wijnen op basis van Mourvèdre, staat Cassis bekend om haar frisse doch krachtige witte en rosé wijnen. Als je ooit het genoegen hebt gesmaakt op één van de vele terrassen aan het haventje te hebben gegeten dan begrijp je dat deze wijnen gemaakt zijn voor alles wat de -Middelandse- zee voortbrengt.

De charmante Jeròmine Paret heeft haar carrière als lerares Engels opgegeven om de leiding van de wijngaard van haar ouders over te nemen. Langzaam maar zeker is zij de wijnmakerij gaan moderniseren zonder daarbij de tradities uit het oog te verliezen. Één van de belangrijkste stappen in dit proces is de overgang naar volledig biologische wijnbouw die vanaf oogstjaar 2015 een feit is.

 

Domaine de l’Olivette

Al meer dan 2 eeuwen wordt dit domein liefdevol beheerd door de familie Dumoutier. Zij vinden het belangrijk om de karakteristieke eigenschappen van hun terroir te koesteren zonder daarbij de technologische ontwikkeling in de wijnbouw uit het oog te verliezen.

In hun cave vindt je dan ook naast de traditionele eiken foudres moderne thermogereguleerde rvs-vaten. Jean-Luc Dumoutier, de nazaat die thans het bedrijf bestiert, heeft niet alleen een passie voor wijn maar ook voor kunst en jazz. Er worden dan ook regelmatig exposities en muziekevenementen op het domein georganiseerd.

Clos Cibonne Cru Classé

Dit domein is één van de achttien domeinen in de Provence die sinds 1955 als Cru Classé worden aangemerkt. Niet in de laatste plaats vanwege de zeldzame Tibouren die hier volop staat aangeplant. De Tibouren-druif is een rode druivensoort die vrijwel uitsluitend in de Provence wordt verbouwd speciaal voor de typische rosé’s uit de regio. Een uitzondering vormt Clos Cibonne van de familie Roux. Zij maken als enige ook een rode wijn van bijna honderd procent Tibouren. Andre Roux was in de jaren dertig van de vorige eeuw degene die de Tibouren uit de vergetelheid haalde. Heden ten dage is Clos Cibonne nog altijd de bakermat van de Tibouren, alle andere stokken van deze druif stammen af van de oorspronkelijke planten in deze wijngaard. De donkere conische vruchten zijn nogal kwetsbaar en gevoelig voor schimmel en andere infecties. De oogst vindt daarom in de regel ‘s nachts plaats wanneer het koeler is. De druiven worden zo snel mogelijk naar de wijnkelder gebracht waar ze direct geperst worden. Het aangename karakter van de Tibouren geeft de wijn elegante mineraliteit met de nodige kruidigheid.

De geschiedenis van deze druif gaat heel ver terug. Vanuit de tuinen van de Chaldeen in het stroomgebied van de Eufraat en de Tigris werd ze door Fenicische handelaren in Griekenland gebracht. De Romeinse senatoren verbouwden haar aan de boorden van de Tiber, vandaar de naam, in de Castelli Romani. Het waren deze zelfde Romeinen die aan het begin van onze jaartelling de wijnbouw in Frankrijk, met name de Provence, introduceerden. Met recht een klassieke cepage dus!

Château Malherbe

Op het schiereiland van het fort van Brégancon ligt, pal aan zee, dit unieke wijndomein. Hier worden door de familie Ferrari al sinds 1940, op volstrekt natuurlijke wijze, wijnen gemaakt die profiteren van de uitzonderlijke terroir. De wijnen die hier geproduceerd worden behoren tot de mooiste die de Provence te bieden heeft.

Domaine les Grandes Costes

Dit domein is al sinds halverwege de 19e eeuw in het bezit van de familie Granier. Het was Joseph Granier die in 1956 begon met wijnbouw op een plek waar voorheen alleen koeien graasden tussen de olijfbomen. Toen deze in 1992 op 88 jarige leeftijd met pensioen ging was er korte tijd geen opvolging. In 2000 is echter de fakkel weer overgenomen door zijn kleinzoon.

De wijnen uit Pic Saint Loup, net ten zuiden van de gelijknamige berg, hebben in korte tijd een geweldige reputatie opgebouwd en worden inmiddels gerekend tot de beste van de Languedoc.

Domaine de la Rencontre

Dit domein is gelegen in de Herault, precies op de plek waar Gustave Courbet in 1854 zijn beroemde schilderij “la rencontre” (de ontmoeting) maakte.

Sinds 2010 maken Pierre en Julie hier hun wijnen met zoveel passie dat ze in 2012 maar met elkaar getrouwd zijn. Zij werken uitsluitend met de Muscat de Petit Grains, een unieke druif die -uiteraard- garant staat voor unieke wijnen. Reden voor ons om daar een aantal van naar Nederland te halen.

Domaine la Tour Penedesses

De eigenzinnige wijnmaker Alexandre Fouque bezit rondom de dorpen Faugères en Pézenas in totaal 45 ha aan wijngaarden. De percelen, waarvan sommige niet groter dan 1 ha, zijn zorgvuldig geselecteerd op grondsoort en ligging. Hier verbouwt hij met een ongekende gedrevenheid meer dan 15 verschillende druivensoorten met zeer lage rendementen (15 tot 30 hl/ha). Er wordt uitsluitend handmatig geoogst en gecontroleerd biologisch gewerkt. Op sommige percelen experimenteert hij met de bio-dynamische wijnbouw.

Mas l’Avail

Dit domein van 80 ha in Maury staat onder leiding van Jean Batlle. Hij zet het werk van zijn vader Georges voort en wordt inmiddels bijgestaan door zijn zoon. De wijnstokken hebben een hoge gemiddelde leeftijd en groeien op een ondergrond van kalkzandsteen of zwarte leisteen in een gebied ingeklemd tussen de uitlopers van de Pyreneeën en de Corbières.

Domaine La Louvière

Dit domein, gelegen in het meest westelijke deel van de Languedoc, net ten noorden van de Pyreneeën, is sinds 1993 in handen van de familie Grohe. De wijngaarden liggen in de wijngebieden Malepère en Limoux. In Malepère zijn, door de ligging dichtbij Cahors, Malbec en Cabernet-Franc de belangrijkste druiven. Limoux is vooral bekend als de bakermat van de mousserende wijn. Domiane La Louvière werkt al geruime tijd biologisch, voor de stille wijnen sinds 2019 gecertificeerd.

Domaine Sol-Payré

Dit domein, gelegen aan de voet van de Pyreneeën op luttele kilometers ten noorden van de Spaanse grens, is gesticht in 1913 door de overgrootvader van de huidige eigenaar. Dat je in Catalonië bent merk je in de eerste plaats natuurlijk aan het Catalaans dat er gesproken wordt, maar het sijpelt ook een beetje door in de stijl van de wijnen die er gemaakt worden.

Jean Claude Sol en zijn vrouw Pascale produceren hier wijnen waarin de terroir uitzonderlijk goed tot uiting komt. In de verschillende Cuvées Prestige wordt bovendien telkens van één druivensoort het mooiste tot uitdrukking gebracht. Naast deze klassieke rode wijnen van de Côtes de Roussillon maken ze ook een tweetal bijzondere witte wiijnen waaronder een prachtige strakdroge Muscat en -uiteraard- de Vins Doux Naturels van Rivesaltes in zowel wit (Muscat) als rood (Grenache).

Vignerons Corsicans

Deze cooperatie is gesitueerd in het noordoosten van Corsica op 15 km van Bastia, nabij het plaatsje Borgo. Men werkt vooral met de typische Corsicaanse druivenrassen  zoals Niellucciu (de Corsicaanse variant van Sangiovese) en Vermentinu (elders Vermentino of Rolle genoemd). Naast de verkoop van de eigen wijnen, verzorgt Vignerons Corsicans ook de distributie van de wijnen van een aantal zelfstandige wijnmakers, waaronder Domaine Olivella

Antoine Arena

Wijnmaker Antoine Arena is de grote man van de Corsicaanse wijn. Hij werkt al meer dan 10 jaar bio-dynamisch en zo mogelijk “nature”. Hij filtert of klaart de meeste wijnen niet of minimaal en gebruikt niet of nauwelijks sulfiet. Wij zijn blij een kleine hoeveelheid te hebben kunnen inkopen want zijn wijnen zijn zeer gezocht door kenners over de hele wereld. Nu zijn twee zonen in het bedrijf zijn kan hij het wat rustiger aan doen. Naast de wijnen van papa Antoine, worden de wijnen van de Arena juniors, Jean-Baptiste en Antoine-Marie , door hen onder hun eigen naam gelabeld.

Clos Canarelli

Dit in het uiterste zuiden van Corsica gelegen domein valt onder de sub-appellatie Figari. Eigenaar Yves Canarelli is een uiterst bevlogen wijnbouwer. Hij werkt bio-dynamisch en is/was pionier op het eiland met betrekking tot het herplanten van oorspronkelijke en inmiddels bijna vergeten druivenrassen. Zijn wijnen behoren tot de besten die Corsica te bieden heeft.