LaVie LeVin
Chemieweg 51
1422 DX Uithoorn
0297 - 524010
info@lavielevin.nl

La Cape Vacqueyras 2014 Proefschrift Wijn van het Jaar 2017

Op 6 november werd tijdens de Gastronomiebeurs in Utrecht bekend gemaakt dat La Cape Vacqueyras 2014 van Le Plan des Moines verkozen is tot wijn van het jaar 2017 in de klasse € 15 – € 20 rood. Een bevestiging voor onze drie vrienden dat ze goed bezig zijn met dit bijzondere project.

Ouderen

En dan bedoelen we niet 50-plussers, maar de ontwikkeling die wijn doormaakt met de jaren. Hoewel veel wijnen tegenwoordig gemaakt worden om jong te drinken, zijn er gelukkig ook nog altijd wijnproducenten die de wijn zijn natuurlijke levenscyclus gunnen. En die lijkt eigenlijk verdacht veel op die van de mens; op jonge leeftijd onstuimig en soms onhandelbaar als een puber. Met het bereiken van volwassenheid oogt de wijn op zijn mooist met intense kleuren en wordt de smaak steeds harmonieuzer. Net als mensen hebben sommige wijnen ook een mid-life crisis, maar als ze daar doorheen zijn worden ze alleen nog maar boeiender. Naar het einde van de levenscyclus verandert de kleur van de wijn zoals bij mensen de kleur van hun haar. Rode wijn wordt bleker, witte wijn wordt geler en rosé wijn wordt oranje. Sommige wijnen worden dan zuur, maar anderen behouden tot op hoge leeftijd hun charme, zolang je ze maar met respect behandelt. Vergeet tenslotte niet dat wijn uiteindelijk gemaakt is om gedronken te worden, dus bedenk op tijd een mooie gelegenheid om zo’n prachtige, fragiele oude wijn te ontkurken en ervan te genieten!

Château Henri Bonnaud Quintessence 2015 Rosé van het jaar 2017

De Quintessence rosé 2015 van Château Henri Bonnaud is bij het 29e Proefschrift wijnconcours op 2 juni rosé van het jaar in de prijsklasse boven € 30,- geworden. Wat ons betreft was hij gewoon wijn van het jaar geworden want de kleur is eigenlijk niet relevant. Schenk hem in een zwart glas en laat de proever dan maar raden wat het is….

Winnaars groepsfoto RCM en Tapas

Zomer

Het lijkt erop dat we dit jaar een mooie lange zomer krijgen. Ga je niet richting zonnige zuiden dan wordt het dus naar het strand, fietsen, varen, picknicken, barbecueën, of gewoon lekker lui in de zon op je balkon? Daar hoort wat ons betreft, als Provence-ofielen, natuurlijk ook een glas rosé bij. Geen roze limonade met alcohol want een rosé hoort natuurlijk ook een goed glas wijn te zijn. Stephan Spitzglous, onze producent uit Palette, denkt er net zo over en creëerde Steff. Lekker makkelijk overal mee naar toe te nemen dankzij de schroefdop, en wat is hij lekker! Vin de Pays de Mediterranée, terecht, want je waant je zo op je jacht op de azuurblauwe zee.

Nieuw; Le Plan des Moines

Als welkome aanvulling op ons assortiment Rhône-wijnen hebben wij op de Wine Professional van jongstleden januari het huis Le Plan des Moines geïntroduceerd.

Dit is een project van 3 vrienden met gezamenlijk zo’n 60 jaar ervaring in de wijnhandel. Ze hebben een aantal wijngaarden verspreid over het Rhône-gebied verworven waar ze ter plaatse de wijn maken en bottelen om onder het overkoepelende label Le Plan des Moines in de markt te zetten. De afgelopen jaren hebben ze als monniken zo hard gewerkt om dit te realiseren en het resultaat is er dan ook naar. Met een reeks onderscheidende wijnen uit de de buurt van Estézargues, Vacqueyras, Gigondas en als top of the line een Côte-Roti mochten ze bij ons binnen komen.

Het is lente!

In Frankrijk beginnen de druivenstokken uit te lopen en bij ons staan de fruitbomen in bloei. Tijd om de barbecue af te stoffen en de picnicmand weer op te zoeken. Daar horen natuurlijk lekker makkelijk drinkbare wijnen bij; fris, jeugdig wit en fruitige rosé. De wijnen van jaargang 2016 arriveren in ons magazijn en zijn van buitengewone kwaliteit. Dus ga lekker naar buiten en geniet ervan!

En als de zon weer onder is, nog even de dag goed afsluiten met een mooi glas rood.

Bourgondisch lunchen met zuidfranse wijnen in Uithoorn

Zondag 2 april kunt u bij restaurant Hertog Jan op het Water weer genieten van een heerlijke 5-gangen voorjaarslunch onder begeleiding van onze wijnen. Bij iedere gang serveren wij hoogstpersoonlijk een tweetal wijnen waarbij het aan u is om te bedenken welke de beste wijn-spijs combinatie vormt.

Hertog Jan op het Water is een unieke locatie aan de Amstel in Uithoorn. Als het weer meezit eten we op het terras aan/op de Amstel. Er kunnen maximaal ongeveer 20 mensen deelnemen, dus reserveren is noodzakelijk (info@hertogjanophetwater.nl, www.hertogjanophetwater.nl).

 

Wine Professional

Van 9 tot en met 11 januari wordt voor de 15e keer de Wine Professional gehouden in de RAI in Amsterdam. Wine Professional is de meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van kwaliteitswijnen & ‘fine food’ in de Benelux. Deze beurs is uitsluitend toegankelijk voor professionals en ‘decision makers’  uit de gastronomie, hotellerie, wijnvakhandel en wijnhandel. U kunt ons vinden op de stand van Sommelierwijnen met een uitgebreide selectie uit ons assortiment. Meer informatie vindt u op wine-professional.nl

 

Wild(-e) wijnen

De winterse feestdagen zijn traditioneel een goede gelegenheid om een mooi stuk wild tafel te zetten. De doorgaans krachtige smaak van wild vraagt ook om een krachtige wijn. Die zijn er gelukkig genoeg in ons assortiment. Zoals de Châteauneuf-du-Pape 2010 rouge van Domaine la Célestière. Voor de grote gezelschappen ook verkrijgbaar in magnum!

Carignan

Jarenlang dacht ik dat er een, weliswaar klein, genetisch verschil is tussen Carignan en Vieux Carignan. Nee, het gaat hier om een ras dat al in de derde eeuw van onze jaartelling rond de Spaanse stad Carinena in gebruik was voor de wijnbouw. Bij de introductie in Frankrijk in de 12e eeuw was hij dus al behoorlijk vieux. Na de alles vernietigende phyloxera epidimie rond de voorlaatste eeuwwisseling werd hij en masse aangeplant in het zuiden van Frankrijk. Niet alleen vanwege zijn goede kwaliteiten, maar vooral vanwege zijn geweldige productie onder slechte omstandigheden. Moordende hitte, arme grond, de Carignan blijft de viticulteur verblijden met veel grote trossen vol met donker sap. Vandaar ook de populariteit in Noord Afrika en zelfs Mexico. In de vlaktes van de Languedoc ging het echter fout, de rijke grond in combinatie met irrigatie zorgde voor zo’n groot volume van zo’n matige kwaliteit dat het bij wet verboden werd dat de wijn meer dan 30% Carignan mocht bevatten. Het resultaat was er ook naar, de stokken werden op grote schaal gerooid en vervangen door inmiddels meer populaire rassen als Merlot en Cabernet Sauvignon. Op de schrale grond in de heuvels waren gelukkig nog sommige diehards bereid enkele percelen in stand te houden. Van deze oude stokken worden tegenwoordig echte liefhebber wijnen gemaakt. Karakteristieke eigenschappen als tannine, leer en soms een vleugje methol zorgen voor een stoere wijn. Als je van een robuuste wijn met veel karakter houdt zal de Carignan je zeker bevallen, is het tegendeel het geval: mijd hem!