LaVie LeVin
Chemieweg 51
1422 DX Uithoorn
0297 - 524010
info@lavielevin.nl

Rosé in herfst en winter

Steeds meer sommeliers ontdekken de kwaliteiten van de topcuvée’s van de rosé-makers in de Provence. Je komt ze dan ook steeds vaker tegen op de kaart van gerenommeerde restaurants. Of in het wijnarrangement en niet alleen in voorjaar en zomer. Wijnen zoals de bijzondere rosé’s van Clos Cibonne doen het het hele jaar door uitstekend in combinatie met vele gerechten. Ook de top van het rosé gamma uit Palette, Bandol en Cassis is absoluut niet seizoengebonden. Probeer het maar eens!

3 november oesters en wijn bij Hertog Jan op het Water

Op 3 november a.s. organiseren wij wederom een oesterproeverij in samenwerking met Zilt & Zalig en Hertog Jan op het Water in Uithoorn. Marcus de oesterman zal aan aantal verschillende oesters presenteren waarbij wij passende wijnen laten proeven. Aansluitend kan een culinair 3-gangen menu genoten worden. Meer informatie en reserveren op www. hertogjanophetwater.nl

Zondag 11 augustus Pure Markt in het Amstelpark in Amsterdam

Deze zomer staan we iedere 2e zondag van de maand op de Pure Markt in het Amstelpark met een selectie, meestal biologische, kwaliteitswijnen. Muziek, lekker eten en een goed glas wijn, dus genieten maar. (meer…)

Daar heb je ze weer….

We kunnen het niet laten. Na een zomer waarna veel mensen hun buik vol hadden van rosé wijn, kunnen we het toch niet laten om er weer één in de schijnwerpers te zetten. De wijnen van 2018 smaken dermate goed dat we eraan kunnen beginnen. Niet alleen rosé wijnen overigens, ook een aantal witte en rode wijnen van 2018 zijn nu al fantastisch op dronk.

Domaine de l’Olivette Bandol 2014 krijgt maximale score in Perswijn

Bij de proeverij van wijnen op basis van Mourvèdre in Perswijn nr 7 van dit jaar, scoorde de Bandol 2014 van Domaine de l’Olivette de maximale 5 sterren.

Wij citeren; “Bij dit domein draait alles om de klassieke druif, de mourvèdre, die de wijnen karakter, zuren en elegantie geeft. Voor deze wijn is hij gemengd met wat grenache en carignan, die hem soepel en afgerond maken. Maar blijft vooral intens,peperig en zwoel, met vanille en confituur, sap en elegantie, mooie finesse en lengte.”

Daar hoeven wij uiteraard niets meer aan toe te voegen.

Carignan

Jarenlang dacht ik dat er een, weliswaar klein, genetisch verschil is tussen Carignan en Vieux Carignan. Nee, het gaat hier om een ras dat al in de derde eeuw van onze jaartelling rond de Spaanse stad Carinena in gebruik was voor de wijnbouw. Bij de introductie in Frankrijk in de 12e eeuw was hij dus al behoorlijk vieux. Na de alles vernietigende phyloxera epidimie rond de voorlaatste eeuwwisseling werd hij en masse aangeplant in het zuiden van Frankrijk. Niet alleen vanwege zijn goede kwaliteiten, maar vooral vanwege zijn geweldige productie onder slechte omstandigheden. Moordende hitte, arme grond, de Carignan blijft de viticulteur verblijden met veel grote trossen vol met donker sap. Vandaar ook de populariteit in Noord Afrika en zelfs Mexico. In de vlaktes van de Languedoc ging het echter fout, de rijke grond in combinatie met irrigatie zorgde voor zo’n groot volume van zo’n matige kwaliteit dat het bij wet verboden werd dat de wijn meer dan 30% Carignan mocht bevatten. Het resultaat was er ook naar, de stokken werden op grote schaal gerooid en vervangen door inmiddels meer populaire rassen als Merlot en Cabernet Sauvignon. Op de schrale grond in de heuvels waren gelukkig nog sommige diehards bereid enkele percelen in stand te houden. Van deze oude stokken worden tegenwoordig echte liefhebber wijnen gemaakt. Karakteristieke eigenschappen als tannine, leer en soms een vleugje methol zorgen voor een stoere wijn. Als je van een robuuste wijn met veel karakter houdt zal de Carignan je zeker bevallen, is het tegendeel het geval: mijd hem!

Hittemoe? Rosémoe? Maar nog niet Wittemoe?

We hebben dit jaar een lange hete zomer en het ziet ernaar uit dat daar voorlopig nog geen einde aan komt. Daarom deze maand nog maar even een lekkere frisse witte in de etalage; (meer…)

Rosé wijn

Volgens De Bilt begin de zomer op 1 juni en volgens de sterrenkundigen op 21 juni. Maakt niet uit, als we maar lekker weer hebben in Nederland. Nadeel daarbij is dat wijndrinkers weer doodgegooid worden met allerhande “roseetjes”; terrasrosseetjes, zomerroseetjes, strandroseetjes, zwembadroseetjes en ga zo maar door. Vaak worden deze rosé`s aangezuurd omdat men, naar de huidige mode, het alcohol-gehalte laag wil houden met als bijwerking dat er restsuikers achterblijven. Gevolg is dat je vaak dezelfde effecten krijgt als bij het drinken van puur citroensap; het zweet breekt je uit in plaats van dat het verfrist! Als importeur van kwaliteitswijnen mag men van ons deze wijnen “roseetjes” blijven noemen. De roze wijnen die wij importeren noemen we echter, net als rode wijn en witte wijn, rosé wijn omdat wij van mening zijn dat zij van een andere orde zijn.

Niets tegen een eenvoudige rosé wijn in de zomer overigens. Probeer de Vin de Pays du Var rosé van Domaine la Goujonne maar. Eerlijke wijn zonder kunstgrepen en nog biologisch gecertificeerd ook! En als je dan wat minder alcohol wilt, dan schenk je je glaasje toch gewoon iets minder vol…..

Nieuw! Domaine de la Rencontre, Herault

Nu de zomer ons al een paar voorproefjes heeft gegeven, wordt het hoog tijd te bedenken wat we dit jaar gaan drinken in de schaduw van een grote boom. Niets tegen een goed glas rosé wijn natuurlijk, maar probeer ook eens een lekker koel glas droge Muscat! Bij Domaine de la Rencontre weten ze als geen ander hoe je die hoort te maken.

muscat-rencontre

Nog even doorwinteren..

Op 1 maart is officieel de lente begonnen, maar op een paar dagen na is het nog gewoon winter in ons land. Toch nog maar even de open haard aansteken dan. En een goed glas rode wijn erbij, dat is sowieso het hele jaar door gezond. Daarom zetten we deze maand de wijnen van Domaine des Anges in de etalage. Al 10 jaar lang een vaste waarde in ons assortiment. En dat is niet voor niets!