LaVie LeVin
Chemieweg 51
1422 DX Uithoorn
0297 - 524010
info@lavielevin.nl

Hittemoe? Rosémoe? Maar nog niet Wittemoe?

We hebben dit jaar een lange hete zomer en het ziet ernaar uit dat daar voorlopig nog geen einde aan komt. Daarom deze maand nog maar even een lekkere frisse witte in de etalage; (meer…)

Rosé wijn

Volgens De Bilt begin de zomer op 1 juni en volgens de sterrenkundigen op 21 juni. Maakt niet uit, als we maar lekker weer hebben in Nederland. Nadeel daarbij is dat wijndrinkers weer doodgegooid worden met allerhande “roseetjes”; terrasrosseetjes, zomerroseetjes, strandroseetjes, zwembadroseetjes en ga zo maar door. Vaak worden deze rosé`s aangezuurd omdat men, naar de huidige mode, het alcohol-gehalte laag wil houden met als bijwerking dat er restsuikers achterblijven. Gevolg is dat je vaak dezelfde effecten krijgt als bij het drinken van puur citroensap; het zweet breekt je uit in plaats van dat het verfrist! Als importeur van kwaliteitswijnen mag men van ons deze wijnen “roseetjes” blijven noemen. De roze wijnen die wij importeren noemen we echter, net als rode wijn en witte wijn, rosé wijn omdat wij van mening zijn dat zij van een andere orde zijn.

Niets tegen een eenvoudige rosé wijn in de zomer overigens. Probeer de Vin de Pays du Var rosé van Domaine la Goujonne maar. Eerlijke wijn zonder kunstgrepen en nog biologisch gecertificeerd ook! En als je dan wat minder alcohol wilt, dan schenk je je glaasje toch gewoon iets minder vol…..

Nieuw! Domaine de la Rencontre, Herault

Nu de zomer ons al een paar voorproefjes heeft gegeven, wordt het hoog tijd te bedenken wat we dit jaar gaan drinken in de schaduw van een grote boom. Niets tegen een goed glas rosé wijn natuurlijk, maar probeer ook eens een lekker koel glas droge Muscat! Bij Domaine de la Rencontre weten ze als geen ander hoe je die hoort te maken.

muscat-rencontre

Nog even doorwinteren..

Op 1 maart is officieel de lente begonnen, maar op een paar dagen na is het nog gewoon winter in ons land. Toch nog maar even de open haard aansteken dan. En een goed glas rode wijn erbij, dat is sowieso het hele jaar door gezond. Daarom zetten we deze maand de wijnen van Domaine des Anges in de etalage. Al 10 jaar lang een vaste waarde in ons assortiment. En dat is niet voor niets!

Neil en Beatrice Joyce op de Wine Professional 2018

Neil en Beatrice Joyce van Domaine la Célestière in Châteauneuf-du-Pape en Château Dalmeran in Les Baux-de-Provence, zullen op de Wine Professional persoonlijk aanwezig zijn om hun wijnen te presenteren. (meer…)

Wine Professional

Van 8 tot en met 10 januari 2018 wordt voor de 16e keer de Wine Professional gehouden in de RAI in Amsterdam. Wine Professional is de meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van kwaliteitswijnen & ‘fine food’ in de Benelux. Deze beurs is uitsluitend toegankelijk voor professionals en ‘decision makers’  uit de gastronomie, hotellerie, wijnvakhandel en wijnhandel. U kunt ons vinden op de stand van Sommelierwijnen met een uitgebreide selectie uit ons assortiment.

Meer informatie vindt u op wine-professional.nl

 

La Cape Vacqueyras 2014 Proefschrift Wijn van het Jaar 2017

Op 6 november werd tijdens de Gastronomiebeurs in Utrecht bekend gemaakt dat La Cape Vacqueyras 2014 van Le Plan des Moines verkozen is tot wijn van het jaar 2017 in de klasse € 15 – € 20 rood. Een bevestiging voor onze drie vrienden dat ze goed bezig zijn met dit bijzondere project.

Ouderen

En dan bedoelen we niet 50-plussers, maar de ontwikkeling die wijn doormaakt met de jaren. Hoewel veel wijnen tegenwoordig gemaakt worden om jong te drinken, zijn er gelukkig ook nog altijd wijnproducenten die de wijn zijn natuurlijke levenscyclus gunnen. En die lijkt eigenlijk verdacht veel op die van de mens; op jonge leeftijd onstuimig en soms onhandelbaar als een puber. Met het bereiken van volwassenheid oogt de wijn op zijn mooist met intense kleuren en wordt de smaak steeds harmonieuzer. Net als mensen hebben sommige wijnen ook een mid-life crisis, maar als ze daar doorheen zijn worden ze alleen nog maar boeiender. Naar het einde van de levenscyclus verandert de kleur van de wijn zoals bij mensen de kleur van hun haar. Rode wijn wordt bleker, witte wijn wordt geler en rosé wijn wordt oranje. Sommige wijnen worden dan zuur, maar anderen behouden tot op hoge leeftijd hun charme, zolang je ze maar met respect behandelt. Vergeet tenslotte niet dat wijn uiteindelijk gemaakt is om gedronken te worden, dus bedenk op tijd een mooie gelegenheid om zo’n prachtige, fragiele oude wijn te ontkurken en ervan te genieten!

Château Henri Bonnaud Quintessence 2015 Rosé van het jaar 2017

De Quintessence rosé 2015 van Château Henri Bonnaud is bij het 29e Proefschrift wijnconcours op 2 juni rosé van het jaar in de prijsklasse boven € 30,- geworden. Wat ons betreft was hij gewoon wijn van het jaar geworden want de kleur is eigenlijk niet relevant. Schenk hem in een zwart glas en laat de proever dan maar raden wat het is….

Winnaars groepsfoto RCM en Tapas

Zomer

Het lijkt erop dat we dit jaar een mooie lange zomer krijgen. Ga je niet richting zonnige zuiden dan wordt het dus naar het strand, fietsen, varen, picknicken, barbecueën, of gewoon lekker lui in de zon op je balkon? Daar hoort wat ons betreft, als Provence-ofielen, natuurlijk ook een glas rosé bij. Geen roze limonade met alcohol want een rosé hoort natuurlijk ook een goed glas wijn te zijn. Stephan Spitzglous, onze producent uit Palette, denkt er net zo over en creëerde Steff. Lekker makkelijk overal mee naar toe te nemen dankzij de schroefdop, en wat is hij lekker! Vin de Pays de Mediterranée, terecht, want je waant je zo op je jacht op de azuurblauwe zee.